Quantcast
Channel: Työpaikat | Kuntalehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3432

Ruokolahden kunnanjohtajavalinta umpisolmussa sopimusehtojen vatkaamisen takia – ”Kunnan sopimuskäytännöt olisi hyvä olla läpinäkyvät ja ennustettavat”

$
0
0

Ruokolahden kunnanjohtajaksi elokuussa valittu Anu Sepponen sanoo Kuntalehdelle olevansa edelleen valmis neuvottelemaan johtajasopimuksestaan kunnan kanssa.

Neuvottelut sopimuksen yksityiskohdista katkesivat keskiviikkona, eli päivänä jona Sepposen oli määrä aloittaa uudessa virassaan.

Nyt Sepponen on edelleen Rautalammin kunnanjohtaja ja Ruokolahdella mietitään, mitä tehdä.

Sotku kiihtyi maanantaina, kun Ruokolahden kunnanvaltuusto käsitteli Sepposen johtajasopimusta ja päätti alentaa palkkaa huomattavasti siitä, mitä Sepponen oli toivonut ja mitä edeltäjällä Tuomo Sallisella oli ollut.

Palkan alentamisen lisäksi Sepposen sopimukseen lisättiin koeaika ja sopimuksesta poistettiin eroraha.

Sepposelle valtuuston päätös tuli ”täysin puskista”, vaikka johtajasopimuksen valmistelussa olikin ollut hänen mielestään erikoisia piirteitä valinnan jälkeen.

Sepponen sanoo kyselleensä sopimusluonnoksen ja neuvottelujen perään pitkin syyskuuta, mutta yhteinen sopimuksen läpikäynti ei ollut onnistunut ennen viime viikkoa Ruokolahden vedotessa aikatauluhaasteisiin.

Tässä Sepposen ja Ruokolahden luottamushenkilöjohdon näkemykset eroavat suuresti.

– Meillä meni kaksi ja puoli viikkoa, ennen kuin saimme edes yhteyden häneen, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suna Kymäläinen, sd.

Sepponen sanoo olleensa jo samalla viikolla, kun valinta tehtiin, Ruokolahdella toritapahtumassa ja tavanneensa myös luottamushenkilöjohdon siellä. Valinnan jälkeen oli yhdessä luottamushenkilöjohdon kanssa sovittu, että viikon päästä aletaan tarkastella sopimusta tarkemmin.

Erilaiset näkemykset kertovat Kymäläisen mukaan jo neuvotteluvaiheessa syntyneestä luottamuspulasta.

– Eteneminen on kyllä haastavaa.

“Ehdot muuttuivat”

Suna Kymäläisen mukaan yksi epäluottamuksen heräämisen aihe on se, että Sepponen ei ollut irtisanoutunut edellisestä työstään vielä 1.10., jolloin hänen oli määrä aloittaa Ruokolahdella.

Sepponen sanoo, ettei  hän halunnut irtisanoutua ennen johtajasopimuksen hyväksymistä.

– On luonnollista odottaa johtajasopimuksesta päättämiseen, ennen kuin luopuu edellisestä virasta. Se ei kerro siitä, ettei olisi sitoutunut, vaan se kertoo kokemusperäisestä järjen käytöstä.

– Kunnallisessa päätöksenteossa on syytä aina katsoa myös valitusaika loppuun ja siinä yksi peruste sille, ettei irtisanoutumista ole järkevää kiirehtiä.

Kun viestien vaihto sopimuksen ehdoista alkoi viime viikolla alkoi, Sepposen mukaan kunnanhallitus esitti hänelle ehtoja, joista ei ole ollut puhetta tai sitten ehdot ovat muuttuneet siitä, mitä oli aiemmin sovittu.

Sepposelle järjestettiin kuuleminen. Sen jälkeen kunnanhallituksesta Sepposen mukaan ilmoitusluonteisesti kerrottiin, mitä muutoksia ehtoihin on tehty ja pyydettiin kertomaan, ottaako hän viran vastaan vai ei.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen, kesk., sanoo, että kun Sepponen ei ollut hyväksynyt sopimusta, asialle haluttiin valtuustolta ”selkänojaa”.

– Valtuustoryhmien keskustelujen perusteella näkemyksemme muuttui. Saimme lisätietoja ja ymmärrystä asioiden käsittelystä, ratkaisu oli tämä. Ja Anu Sepponen ei ollut lähtökohtaisesti hyväksynyt sopimusta, neuvottelut olivat umpikujassa jo siinä kohtaa.

Paanasen mukaan ”oli vahva käsitys, että sopmimus etenee hyvässä yhteisymmärryksessä”.

“Ohut kokemus”

Valtuustossa palkan alentamista pyydetystä ja edeltäjän palkasta perusteltiin asiaa mm. Sepposen ohuella kunta-alan kokemuksella. Taina Paanasen mukaan Sepposen kunta-alan kokemus on vähäinen eikä tällä ole alan koulutusta.

– Jos ei ole kuntahallinnon, kuntademokratian tai vaikka luottamushenkilötaustaa, silloin ei ehkä ole välttämättä syväymmärrystä siihen, miten kunnassa päätöksiä syntyy, mitkä ovat vastuuasiat, miten yhteinen sävel tekemiseen löytyy, Paananen sanoo.

Paananen itse rohkaisi Sepposta hakemaan Ruokolahdelle.

Sepponen on kauppatieteiden maisteri ja hän on toiminut pankkialalla. Vuoden 2018 alussa hän aloitti Rautalammin kunnanjohtajana, josta virasta hänen oli määrä irtisanoutua siirtyäkseen Ruokolahdelle.

Sepponen on toiminut yhden kauden ajan Imatralla varavaltuutettuna kokoomuksen listoilta. Puoluekirjaa hänellä ei ole.

Sepponen voitti kunnanvaltuuston äänestyksessä yhdellä äänellä keskustavaikuttaja Kimmo Tiilikaisen, joka on 2000-luvulla toiminut Ruokolahden kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja ollut kaksissa kuntavaaleissa Ruokolahden ääniharava.

Kunnanjohtajavalinnassa Tiilikainen sai valtuustossa ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä mutta toisella kierroksella hän hävisi Sepposelle yhdellä äänellä.

Kaikki on mahdollista kunnanhallituksessa

Ruokolahden kunnanhallitus käsittelee asiaa tiistaina.

-Toki on mahdollisuus, jos hallitus niin katsoo, että neuvottelijat vaihtuu, tai hallitus vaihtuu siinä samalla, tai todetaan, että hallituksen puheenjohtajistoon ei ole luottamusta. Kaikki on mahdollista demokratiassa, Taina Paananen sanoo.

Hän pitää tapausta surullisena Ruokolahden kunnalle työnantajana.

– Olen ollut kahdeksan vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana, eikä tällaista ole ennen ollut, ei edes tämäntyyppistä.

– Kunnanjohtajan rekrytointi on kunnan tärkein investointi tulevaan, joten prosessin merkitys on tärkeä.

Sepponen kertoo ilmoittaneensa, että hän ottaa viran vastaan.

– Mutta sopimusehtojen pitää olla kohtuulliset. Sellaiset kuin ne tällä hetkellä on, on varmasti vaikea löytää kunnanjohtajaa Ruokolahdelle, Sepponen sanoo.

“Yllätyksiä ei pitäisi tulla tässä vaiheessa”

Kuntaliiton lakimies Annaliisa Oksanen pitää tapausta erikoislaatuisena.

Kunnanjohtajan virkasuhde alkaa valintapäätöksestä viranhaltijalain mukaan.

Rekrytoinnissa tehtävään soveltuvat korkeakoulututkinnot ovat keskenään tasavertaisia, eikä esimerkiksi koulutuksen alalla pitäisi olla palkkauksen suhteen merkitystä.

– Henkilö on valintahetkellä todettu riittävän ansioituneeksi ja kokeneeksi sekä tutkinto sopivaksi. Kokemus voi nostaa korvausta tai vastaavasti jos on hyvin kokematon, voi olla perusteltua aloittaa alemmasta palkasta.

Kunta ei voi yksipuolisesti päättää johtajasopimuksen keskeisistä kohdista ilman, että ne on hyväksytty toisen osapuolen kanssa.

– Sopimus on kahdenvälinen, joka neuvotellaan yhdessä. Kyse on myös kuntalain mukaan pakollisesta asiakirjasta, jonka sisältöä ei voi sanella kumpikaan, Annaliisa Oksanen sanoo.

– Jos rekrytointiprosessin yhteydessä on jo raamitettu taloudelliset realiteetit hakijalle, on niistä perääntyminen toisen neuvotteluosapuolen kannalta kyllä aika erikoista. Aivan varmasti palkkauksen lähtökohta on yksityishenkilölle  asia, jolla on vaikutusta.

– Samanarvoisena sopimusehtona pitäisin kyllä erokorvausta ja siitä sopimista. Kunnan sopimuskäytännöt olisi hyvä olla läpinäkyvät ja myös ennustettavat, tässä vaiheessa ei pitäisi tulla tuollaisia yllätyksiä sopimuksen sisältöön.

The post Ruokolahden kunnanjohtajavalinta umpisolmussa sopimusehtojen vatkaamisen takia – ”Kunnan sopimuskäytännöt olisi hyvä olla läpinäkyvät ja ennustettavat” appeared first on Kuntalehti.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3432

Trending Articles